HARLEQUIN

Posted December 18, 2018

Blaue Fraus nästa stora nordiska samarbetsproduktion har arbetsnamnet Harlequin och vill undersöka romantisk, tvåsam kärlek ur ett normkritisk perspektiv. Harlequin har premiär på Hangö Teaterträff i juni 2019!!!!! Mera info om spelplats och tidtabeller hittar du snart HÄR

En Harlequinroman har aldrig blivit en klassiker, men genren läses och skrivs fortfarande av miljontals kvinnor världen över. Vad är det kvinnor fantiserar om då de tänker på Godsägaren Götz, arkitekten Anton van der Buren, Greve Vincenzo eller Markisen Veryan? Deras bröstmuskler hårda som sten, deras blick av stål? Kärlek? Monogami? Sex? Åtrå? Gemenskap? En historia med ett lyckligt slut? Varför strävar vi efter tvåsamhetskärlek?
 
Utgående från Harlequinromanens värld gör Blaue Frau och ÖFA varsin föreställning, det Isländska teamet tolkar temat visuellt, under en vecka i Hangö sätter vi ihop delarna. Vi tycker det är kinky att storyn är så dålig, vi går igång på erotiken och romantiken och ser harlequin romanerna som potentiella självhjälpsböcker.

 

Kort presentation av Arbetsgruppen:   

Sonja Ahlfors och Joanna Wingren från Blaue Frau (FIN), Nadja Hjorton, Lisen Rosell och Amanda Apetrea från ÖFA-kollektivet (SE), Nina Matthis (SE), Hallveig Kristín Eiríksdóttir (IS), Gígja Sara Björnsson (IS), Selma Reynisdóttir (IS). Producent är Elina Tervonen (FIN)

Finlandssvenska Blaue Frau har sedan starten 2005 utvecklats från att vara en rasande revolt mot rådande könsnormer inom teatern till en performancegrupp som ifrågasätter hierarkier och traditioner på ett bredare plan inom teater och föreställande konst. I Harlequin får Blaue Frau förstärkning av performern Nina Matthis.

Svenska Amanda, Nadja och Lisen från ÖFA-kollektivet har arbetat tillsammans sedan 2006. De har i sin konstellation utvecklats till en stark och återkommande punkt i svenskt kulturliv och har också etablerat en internationell publik.

Isländska Selma, Gigja och Hallveig är unga konstnärer, feminister och visualister. Harlequin är deras första gemensamma projekt.

 

Projektet har erhållit stöd från Nordisk Kulturkontakt.