FRIEND(RE)QUEST

Posted December 11, 2018
Friend(re)quest är 6-delad fiktiv poddserie av Blaue Frau och Radioteatern med manus av Karolina Bång, i regi av Isabel Cruz Liljegren, med musik av Ji Nilsson. Friend(re)quest har premiär på Arenan den 26.12 kl. 9.00.
 
Friend(re)quest vill berätta om kvinnlig vänskap på ett normbrytande och oväntat sätt.
 
Handlingen kretsar kring huvudkaraktärerna Alex och Jonna som på varsitt håll motvilligt insett att de inte har några riktiga vänner. Jonnas dotter Sasha har sagt att Jonna inte har några vänner utan bara sådana som hon knullar med. Alex har förstått att alla hennes relationer är dysfunktionella. Alex och Jonna träffas av en slump på en balkong under en väldigt tråkig fest. Alex tar mod till sej och frågar om Jonna vill ta en öl någon dag.
 
I Friend(re)quest blir kompisrelationen mellan Alex och Jonna föremål för sådan granskning och projicering som romantiska relationer ofta blir, både inom fiktion och i verkliga livet: Vad ska min dotter tycka om henne, hur skall vi jobba på vår relation och är det viktigt att min nya kompis gillar mina andra kompisar och så vidare. Relationen testas genom bland annat extreme-dejting och middag hemma hos Jonna.
 
Serien vill, på ett subversivt sätt, diskutera tvåsamhet i vårt samhälle och den riktar sej till unga vuxna. Friend(re)quest vill både seriöst och mindre seriöst ifrågasätta och diskutera relationer, vare sej de är romantiska, platoniska, intima, sexuella eller av helt annan karaktär. Tempot är högt och humorn ligger under ytan. Friend(re)quest är en kaotisk historia om att bryta upp, luckra upp, skapa nytt och att försöka bli sej själv tillsammans med en annan person.

Text av Karolina Bång
 
Karolina Bång är allkonstnär och mångsysslare, utbildad inom serieteckning, illustration och grafisk design. Som serietecknare och illustratör arbetar Bång främst med normkritik, folkbildning, fiktion och utopi. Bång har gett ut ett antal seriefanzines och tre böcker: Handboken (Doob förlag 2009) Cowgirls (Galago 2011) och Alternativet (Galago 2013).
 
Regi av Isabel Cruz Liljegren
 
Isabel Cruz Liljegren är en svensk dramatikerregissör och scenkonstnär. Hon har bl a skrivit manus till Åååå snälla följ mig <3 <3 <3 för Riksteatern, GIRLNET  för Sveriges Radio Drama och Bortadröm för Kungliga Operan. Cruz Liljegren blev nominerad till Prix Europa 2016 för radiopjäsen GIRLNET och hon är manusförfattare till kortfilmen Guds Tystnad som hade världspremiär 2018 på Göteborg Film Festival under satsningen Bergman Revisited.
 
Musik av Ji Nilsson
 
Ji Nilsson är en singer-songwriter som skriver och producerar melodisk, fantasifull pop med rnb- och folkmusik-influenser. År 2017 släppte Ji albumet “Scandinavian pain”. Hennes  singel “Nothing” har i dagsläget drygt tre miljoner spelningar på Spotify. .
 
I samarbete med Blaue Frau
 
Blaue Frau är en finlandssvensk feministisk och normkritisk duo som består av skådespelarna Sonja Ahlfors och Joanna Wingren. Blaue Frau grundades 2005 som en fristående filial till den nordiska drag king gruppen subfrau (subfrau.net). Blaue Frau har gjort sjukt många projekt och turnerat sjukt mycket, över 20 produktioner och otaliga workshops. Blaue Fraus senaste produktion var Rädslomässa (premiär i november 2018) i regi av Piia Peltola.
 
Övriga medverkande
 
Röster av Sonja Ahlfors, Mina Azarian, Jessica Edén, Cris af Enehielm, Dennis Hansson, Taina Hakala, Yasmine Harkimo-Lagerström, Edith Holmström, Meri Anna Hulkkonen, Johan Isaksson, Tuuli Heinonen, Boodi Kabbani, Malin Kivelä, Stella Laine, Anders Larsson, Vishnu Rajan,Christa Renwall, Jemina Sandell, Anders Slotte, Joanna Wingren, Tyra Wingren, Ole Øvre.
 
Ljuddesignen är gjord av Niko Ingman. Producent för Yle är Jessica Edén. Dramaturgisk handledning av Camilla Thelestam, grafisk design av Johan Isaksson, pressfoto av Liina Aalto-Setälä, stylist och trailer av Malin Nyqvist.