YO-BRO

Posted June 5, 2017
YO-BRO hade premiär i november 2017 på Lilla Teatern i Helsingfors. Föreställningen har turnerat i Finland och Sverige under 2017-2018.

Se teasern HÄR.
 
YO-BRO RECENSIONER: 
 
“Rent konceptuellt gör Blaue Frau ändå något väldigt häftigt genom att ta dragking-begreppet till en ny nivå: det handlar inte bara om att blottlägga traditionella könsroller, utan undersöka hur lömskt makten fortsätter att finnas hos män även när mansrollen förändras: En analys som känns extremt behövlig och befriande.”
Ny Åland/Ylva Perera
 
“Yo-Bro är en ställvis briljant reflektion över den moderna mansrollens olika nyanser av bullshit”
“Blaue Fraus skämt skriver inte heller publiken på näsan: somliga genomgående skämtspår är subtila nog att åstadkomma en fördröjd effekt som får en att fnissa till ännu efter att applåderna klingat ut.”
HBL/Otto Ekman
 
”Men föreställningen riktar inte sina satiriska slängar endast mot män ur Mickes och Steffes generation. Indirekt förmedlar Yo-Bro också en rätt komisk bild av samtiden som helhet. En tid där vår fäbless för frihet, konsumtion och njutningslystnad utkämpar en daglig kamp med skuld, skam och ansvar.”
”samtidigt har förmågan att raljera träffsäkert alltid varit styrkan i Blaue Fraus dragporträtt” 
YLE/Christel Pettersson

“Det är rätt tröttsamt att följa med vad tre moderna medvetna män pratar om. Touché!”
STBL/Matias Risikko

“en hysteriskt tassig bild av den samtida, medvetna mannen” 
Linn Jung/sevendays

***

Två dragkingar och en DJ! 
Steffe och Micke intar scenen under förvirrande omständigheter och ger er en aldrig tidigare skådad show. Under en timme får ni svar på allt ni någonsin velat veta om livet och kärleken. Förvänta er att bli provocerade, förvänta er att bli överraskade, förvänta er att ni kommer att skratta. Förvänta er framförallt mansplaining! Vi lovar er en kväll där svåra frågor får enkla svar!
 
2017 har dragking fenomenet blivit mainstream – Blaue Frau är inte det! Vi tar dragkingandet till the next level.
 
Blaue Frau består av skådespelarna Sonja Ahlfors och Joanna Wingren som har rötterna i den nordiska dragking gruppen Subfrau. Dragkingkaraktärerna Steffe och Micke har legat lågt ett tag, men 2017 är året då de ”man up” och intar scenen. Tillsammans med Dj/konstnär Malin Nyqvist regissör/dramaturg Anders Slotte och ljusdesigner Meri Ekola skapas en dragking föreställning som andas 2020 tal.
 
***
 
Kaksi dragkingiä ja DJ! 
Steffe ja Micke astuvat lavalle hämmentävissä olosuhteissa ja tarjoavat ennennäkemättömän shown. Tunnin aikana saatte vastaukset kaikkeen mitä ikinä olette halunneet tietää elämästä ja rakkaudesta. Valmistautukaa tulemaan provosoiduiksi, valmistautukaa yllättymään, valmistautukaa nauramaan. Ja ennen kaikkea: valmistautukaa mansplainaukseen! Lupaamme tarjota teille illan, jonka aikana vaikeisiin kysymyksiin löytyy yksinkertaisia vastauksia!
 
Vuonna 2017 dragking-ilmiöstä on tullut mainstreamia – Blaue Frau ei sitä kuitenkaan ole! Viemme dragkingauksen nextille levelille. 
 
Blaue Frau koostuu Sonja Ahlforsista ja Joanna Wingrenistä – näyttelijöistä, joiden juuret ovat pohjoismaisessa dragking-ryhmässä Subfrau. Dragking-hahmot Steffe ja Micke ovat olleet hissukseen jonkin aikaa, mutta 2017 on vuosi, jolloin he ryhdistäytyvät ja palaavat lavalle. DJ/taiteilija Malin Nyqvistin, ohjaaja/dramaturgi Anders Slotten sekä valosuunnittelija Meri Ekolan kanssa he luovat dragking-esityksen, joka henkii 2020-lukua. 
 
CREDITS 
 
Manus: Sonja Ahlfors, Joanna Wingren och Malin Nyqvist
Micke: Sonja Ahlfors
Steffe: Joanna Wingren
Niki: Malin Nyqvist
Dick: Dick Idman
Regi: Anders Slotte
Ljus: Meri Ekola
Ljud: Malin Nyqvist
Ljudkonsult och inbandning: Kristian Ekholm
Jingel: Amanda Lindgren
Kostym: Arbetsgruppen + en ljuvlig kille på VOLT
Sömmerska: Sanna Pietilä
Dekormålning: Linn Henrichson
Maskkonsult: Tuija Luukkainen
Joannas skägg i föreställningen: Kuokkanen & Ari Haapaniemi
Joannas skägg på promobilden: Heidi Lunabba
Grafisk design: Johan Isaksson
Dicks programblad: Linn Henrichson
Foto av Dick & Promofoto: Venla Helenius
Pressfoto: Liina Aalto-Setälä
Producent: Ilse Ybarra
Produktion: Blaue Frau
 
Musik i föreställningen: Madi Banja – Du och jag, Major Lazer feat. Tyga, 2Chainz, Bruno Mars – Bubble Butt, Panic! at the Disco – I Write Sins Not Tragedies, LGoony – Sosa, BONES – Blink182, Hayity – Nightliner, Leikeli47 – 2nd fiddle, Paperi T – Sä jätät jäljen
 
Tack till: Kristian Ekholm, Silvia Österåker, Johannes Ekholm, Philip Teir, Tom Rejström, Tobias Zilliacus, Juho Pylvänäinen, Jeppe Karlsson, Otto Milde, Oskar Pöysti, Jonas Forsbacka, Joel Forsbacka, Jaakko Pallasvuo, Tom Saxman, Johan Karrento, Johannes Romppanen, Anna-Sofia Nylund, Emma Helle, Dick Idman, Otso Harju, Lilla Teatern, Sean Cornejo, Matts Bjolin.